halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Svenskt vaccin mot cancer

Svenska forskare har tagit fram ett vaccin de tror kan lindra besvären för cancerdrabbade och förlänga deras överlevnadstid. Vaccinet bygger på en nobelprisad upptäckt som visar hur kroppens immunförsvar kan attackera tumörer.

Cancer är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige och många drömmer om att sjukdomen en dag ska gå att bota. Nu har forskare kommit ett steg längre i utvecklingen för att hitta ett botemedel mot cancer. Det är medicinföretaget Immunicum som har utvecklat ett cancervaccin utifrån den nobelprisade upptäckten om det går att lära människokroppens immunförsvar att anfalla tumörceller.

Det är så kallade dendritceller i vaccinet som ska fungera som den verkande faktorn. Dendritcellerna framkallar en kraftig inflammatorisk reaktion hos mottagaren, som ska få det egna immunförsvaret att anfalla cancertumören. Detta betyder att man teoretiskt sett kan behandla alla typer av tumörer. Det enda som krävs är att det går att komma åt själva modertumören vid injiceringen.

Nu har forskarna fått godkännande av Läkemedelsverket för att göra kliniska tester på 12 patienter som lider av primär levercancer. Sjukdomen hos testpersonerna är så långt gången att det inte finns några andra botande alternativ. Vaccinet ska injiceras i modertumören med några veckors mellanrum, och tanken är att patienteras immunförsvar då ska lära sig att känna igen cancercellerna och börjar attackera dem. Studierna ska ske vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och förväntas pågå i två år.