halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Sjukgymnaster vill byta yrkestitel och bli fysioterapeuter

Svenska sjukgymnaster vill ha en titel som bättre speglar vad yrkeskåren arbetar med, enligt ett kongressbeslut i helgen.

Sveriges sjukgymnaster anser att yrkestiteln sjukgymnast är utdaterad och inte fullt ut beskriver vad yrket går ut på. På legitimerade sjukgymnasters riksförbunds kongress bestämde man sig därför för att istället titulera sig ”fysioterapeut” i framtiden. Enligt förbundet finns det tre starka skäl bakom namnbytet. De anser att titeln på ett bättre sätt speglar vad de arbetar med. Ytterligare ett argument för en ny titel är att den internationella och vetenskapliga benämningen för kompetensområdet redan i dagsläget är fysioterapi.

Vill lagskydda yrkestitlar

Ett tredje tungt vägande skäl till en förändrad yrkestitel är, enligt legitimerade sjukgymnasters riksförbund, att yrkestiteln sjukgymnaster i dagsläget används av både legitimerade och icke-legitimerade sjukgymnaster. Det komplicerar ofta saker och ting och orsakar en viss begreppsförvirring för patienter som ska anlita en sjukgymnast. För att få till en ny yrkestitel krävs ett riksdagsbeslut. Förbundet arbetar därför med att försöka påverka politikerna i frågan. Man vill även att yrkestitlarna sjukgymnast och fysioterapeut blir lagskyddade.