halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Obefintliga kontroller av mat till äldre

Gamla som inte kan laga mat själva får dålig hjälp. Ingen har ansvar för kosten, lagar finns, men tillämpas inte i praktiken. Personalen som hjälper dem har ingen utbildning vad gäller kost och näringslära. I ett pressmeddelande från Örebros universitet rapporteras om stora brister i matdistributionen till äldre personer, som bor hemma.

Äldre som inte lämnat sina hem får bara sin mat och kost kontrollerad i väldigt allvarliga fall. Dålig eller obefintlig uppföljning, och framför allt dålig kommunikation som leder till att befintliga lagar som regleras av socialtjänsten inte samverkar och tillämpas, tros vara anledning till detta.

På många specialboenden för äldre är kontroll av kost inget problem. Men för de hemmaboende är kontrollen av näringsintag och kvaliteten på maten obefintlig. Ingen har koll eller ansvar för vad, eller hur mycket, som pensionären äter.

Det som forskningen som gjorts på temat visar på, är att det inte finns något fungerande system som ser till att varje enskild del fungerar ihop vad gäller distribution och logistik av maten.

Varje enskild aktör i hela processen gör dock sitt jobb, men det finns ingen som kan se till att kommunikationen dem emellan fungerar, utan huvudansvarig saknas. Bara i väldigt allvarliga fall när maten används som en medicinsk insats, så kollas den upp av utbildad sköterska.