halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Idrott ger bättre skolresultat

Det så kallade Bunkefloprojektet har visat att elever med mer schemalagd idrott presterar bättre i skolan. Idrotten förbättrar inte bara motoriken, utan höjer betygen generellt sett.

Forskare på Malmö Högskola har under nio år följt två grupper av barn från årskurs 1 till årskurs 9. Den ena gruppen hade en vanlig idrottsundervisning med två lektioner i veckan, medan den andra hade fem idrottslektioner varje vecka.

Gruppen med fler idrottstimmar fick generellt sett högre resultat i alla ämnen. Skillnaden var störst för pojkar, där 96 procent i idrottsgruppen blev behöriga till gymnasiet i 9:an, jämfört med 83 procent i den vanliga gruppen. I det totala resultatet med både pojkar och flickor skiljde det sju procentenheter. Barnen som varit mest fysiskt aktiva hade även minst tendens att utveckla fetma och riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar.

Att skolresultaten blev bättre i gruppen som oftare hade idrott var i sig inte nytt. Man har länge vetat att fysisk aktivitet är essentiellt för människors välbefinnande. Hälsan förbättras och därmed även prestationsförmågan, koncentrationen och orken. Nu hoppas forskarna kunna föra vidare sina resultat och påverka så att man så småningom inför fler schemalagda idrottstimmar i skolan.