halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Avreglerad apoteksmarknad öppnar upp affärsmöjligheter för entreprenörer

När apoteksmarknaden avreglerades öppnade det inte bara upp nya affärsmöjligheter för stora aktörer.  150 av apoteken som bytte ägare öronmärktes för småföretagare och runtom i landet finns ett antal nyföretagare som provar sina vingar i en snabbt föränderlig apoteksbransch.

I samband med avregleringen av apoteksmarknaden beslutade regeringen att även småföretagare skulle få del av kakan. Under 2011 siktar Apoteksgruppen på att alla 150 apotek ska ha bytt ägare. Statliga Apoteksgruppen är, ett bolag som äger en dryg procent av ”småföretagarapoteken” och bistår med gemensamma IT-tjänster, inköp och personalfrågor. Intresset bland före detta apoteksanställda är relativt stort, många vill ta över och driva apotek i egen regi. För att ta över ett apotek krävs dels att man kan lämna in en affärsplan och att man kan presentera en rimlig finansieringslösning. Det är Apoteksgruppens styrelse som beslutar vem som ska få ta över apoteken, om man har flera intressenter på ett och samma apotek blir det budgivning. För att ta över ett apotek krävs att apoteksentreprenörerna går in med minst 10 procent av kapitalet själv. Apoteksgruppen erbjuder lån på uppemot 40 procent av kostnaden, medan resterande andel finansieras via traditionella banklån.

Men konkurrensen på den nya apoteksmarknaden är stenhård, för att de små apoteken ska kunna konkurrera med de stora jättarna behövs samverkan i form av inköp, sortiment, IT-system och marknadsföring. Det hjälper Apoteksgruppen till med. För att hjälpa de nystartade apoteksentreprenörerna att få fart på verksamheten bistår Apoteksgruppen med affärscoacher som är ute på apoteken och ger stöd och rådgivning. Den apotekspersonal som vågar ta steget från fast anställning till att driva apotek i egen regi är modiga, det är en stor förändring och innebär delvis ett annat arbetssätt. Vi märker redan nu att de olika apoteksföretagen strävar efter att skapa sig en unik inriktning, en nisch. Det kan vara alltifrån ett stort ekologiskt sortiment till att man erbjuder hälsorådgivning på sina apotek. För att hävda sig i den tuffa konkurrensen tror jag att det är just särprägling som gäller. Mitt tips till de nystartade apoteksentreprenörerna är därför att tänka fritt och våga gå sin egen väg, för att på så sätt skaffa sig en unik konkurrensfördel.