halsojobb.se

SVERIGES SPECIALISERADE KARRIÄRSAJTER SEDAN 2004
close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Halsojobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

45 procent av kvinnorna och 37 procent av männen ångrar sitt utbildningsval

En undersökning från Manpower visar att 40 procent av de högskoleutbildade skulle valt en annan utbildning om de fick välja på nytt. Kvinnor ångrar sitt studieval i större utsträckning än män och är också mindre nöjda med kvaliteten på sin utbildning. Samtidigt uppger många att de inte tänkte igenom sitt utbildningsval särskilt noggrant och över hälften uppger att det var intresset för ämnet som styrde valet snarare än framtida arbetsmöjligheter.

45 procent av kvinnorna och 37 procent av männen är missnöjda med sitt utbildningsval. Samtidigt säger 36 procent att de inte tänkte igenom sitt utbildningsval. Merparten väljer utbildning utifrån sina intressen medan 30 procent menar att framtida möjligheter på arbetsmarknaden styrde valet. De som mycket noggrant funderade igenom sitt val är dock mer nöjda med sin utbildning – så ju mindre genomtänkt utbildningsval man gjort desto större är missnöjet med utbildningen. Samtidigt som många ångrar sitt utbildningsval är 71 procent trots allt nöjda med den utbildning de har och mest nöjd är man inom medicin-, vård- och omsorgsområdet samt juridik och teknik/IT. Minst nöjda med sin utbildning är de som läst humaniora, teologi och konstnärliga ämnen.

 

Att välja en utbildning som efterfrågas av arbetsgivarna är viktigt men samtidigt är det ett svårt val eftersom arbetsmarknaden förändras i snabbt. Det arbetsgivare efterfrågar i störst utsträckning är personer med erfarenhet och engagemang, därför är första jobbet, det vill säga inträdet på arbetsmarknaden, ofta den största utmaningen. Det menar Peter Lundahl, VD för ManpowerGroup Sverige.