halsojobb.se

Samhällsvetare/statistiker till SCB

Ort
Utgår

2020-01-03

Ansök nu

Samhällsvetare/statistiker till SCB

SCB-logga-100x110.png

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 200 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning

Enheten för demokratistatistik i Stockholm tillhör SCB:s avdelning för befolkning och välfärd. Vid enheten har vi en omfattande uppdragsverksamhet där vi utför undersökningar inom offentlig sektor. Enheten producerar bland annat Medborgarundersökningen med över 100 deltagande kommuner per år. Vi framställer även officiell statistik inom demokrati, t.ex. allmänna val och partisympatier. För närvarande är vi 13 personer som arbetar inom enheten. Nu söker vi förstärkning inom vår uppdragsverksamhet.

Du kommer arbeta som undersökningsledare vilket innebär att planera och genomföra statistiska undersökningar på uppdrag åt SCBs kunder. I arbetet ingår att delta i hela undersöknings-processen, från första kontakten med kund till att framställa resultat och presentera det. Uppdragens syfte har stor variation men utgår ofta från myndigheter som behöver förstå ett skeende i samhället och beskriva det statistiskt. Uppdragens storlek och omfattning i tid skiljer sig åt.

Arbetet innebär stort eget ansvar där du som undersökningsledare ska samordna produktionen i samarbete med experter inom olika områden på SCB. Du kommer ingå i en arbetsgrupp där det finns ömsesidiga möjligheter till stöd och utveckling.

Över tid kan tjänsten, vid intresse, även komma att innefatta arbete med enhetens anslagsverksamhet inom demokratiområdet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna innebär att:

  • vara SCB:s kontakt gentemot beställare av undersökningar
  • översätta kundens behov till en genomförbar undersökning
  • ha kontakter med andra enheter på SCB
  • skriva offerter, göra kostnadskalkyler och ha hand om övrig uppdragsadministration
  • arbeta med frågekonstruktion och urvalsplanering
  • bearbeta och analysera insamlad data och framställa tabeller
  • skriva rapporter och presentera resultat för kunden

bidra till enhetens utveckling av uppdragsverksamheten

Kvalifikationer

Du har:
• akademisk examen med inriktning mot samhällsvetenskap, exempelvis sociologi eller statsvetenskap
• minst 60 hp i ämnet statistik, eller betydande erfarenhet av statistiska undersökningar
• god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska
 
Erfarenheter från urvalsundersökningar, gärna bland individer och hushåll, är meriterande, liksom erfarenhet av att bearbeta data i SAS och Excel. Du bör även ha vana av kundkontakter, eller andra externa kontakter, och en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.

Har du kunskaper kring juridiska frågor kopplat till statistikverksamhet, exempelvis datautlämnanden, är det meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för den här tjänsten behöver du vara strukturerad och självständig, då arbetet ofta innebär att du har flera uppdrag på gång samtidigt, med eget ansvar att driva på dem framåt. Du har också en god samarbetsförmåga, då det är helt nödvändigt för arbetet att kunna skapa goda relationer, såväl internt som externt.

Du har analysförmåga och kan peka på det viktigaste i en undersöknings resultat och förmedla det till kunden. Med fördel har du även ett samhällsintresse och hänger med i nyhetsrapporteringen.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande. 

Om anställningen

Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan

Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2020-01-03, märkt med dnr A2019/4440, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten

Vill du veta mer om tjänsten kontakta Johan Eklund, enhetschef, tel. 010-479 45 38 eller Lisa Flood, gruppledare, tel. 010-479 47 21.

Fackliga företrädare

Krister Näsén, ST inom SCB, tel. 010-479 49 08.

Åsa Vernby, Saco-S föreningen vid SCB, tel. 010-479 40 68.

Övrigt

Sommaren 2020 flyttar SCB:s Stockholmskontor till nya lokaler i Solna strand.

 

Dela detta jobb

Samhällsvetare/statistiker till SCB

SCB - Statistiska centralbyrån